FF Tussendoortjes en nieuwtjes uit Gouda

Marianka Petersmariankapeters@gmail.com

Conservatisme voor dummies

14-05-2014 07:48

Gouda - Spraakmakend en verrassend. Zo staan de bijeenkomsten van het Conservatief Café veelal bekend. Met politieke kopstukken als Hans Wiegel, Arend Jan Boekestijn en Hans Hillen als sprekers, zorgen de bijeenkomsten altijd wel voor de nodige reuring. Aanstaande vrijdag wordt het eerste lustrum gevierd met de welbespraakte Frits Bolkestein als hoofdgast.

 

Voor het vijfjarig jubileum wijkt het Conservatief Café eenmalig uit naar het stadhuis op de Markt. Daar wordt ook het eerste exemplaar van het boek 'Net mensen. Iedereen conservatief' uitgereikt aan voormalig minister en europarlementariër Frits Bolkestein. Daarna gaat historicus en publicist Thierry Baudet, die zich eerder nogal kritisch heeft uitgelaten over de houdbaarheid van de Europese Unie en de euro, in debat met voormalig VVD-kamerlid Arend Jan Boekestijn tijdens een mini-Europadebat. "Dit zal ongetwijfeld een heel interessante discussie opleveren," stelt Wilco Boender van het Conservatief Café. "Het komt ook op een goed moment, zo vlak voor de Europese Verkiezingen." Het Conservatief Café in Gouda wint steeds meer terrein. Naast een vaste kern die de bijeenkomsten altijd bezoekt, waaronder veel studenten, komen ook veel Gouwenaars op een bepaald thema of spreker af. "Wij zijn geen elitair clubje, maar houden de bijeenkomsten graag laagdrempelig. Of het nu de stratenmaker is of een hoogleraar, iedereen is welkom," benadrukt Boender. "Vaak denken mensen dat wij een politieke stroming zijn, maar dat is niet zo. Wij mogen over het algemeen dan liberaal zijn, maar met veel aandacht voor de verzorgingsstaat. Wij blijven altijd politiek onafhankelijk en kijken over de muren van religie en politieke voorkeur heen." In het boekje 'Net mensen. Iedereen conservatief' wordt op eenvoudige wijze uitleg gegeven aan het begrip conservatisme en geven bekende Nederlanders hun visie op het conservatisme. "Het is zeker geen elitair boekje, maar laagdrempelig, voor iedereen die kennis wil maken met conservatief Nederland; iets als conservatief voor dummies."Het jubileum wordt op vrijdag 16 mei gehouden. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.15 uur. (€ 12,50 incl. 3 consumpties). Geïnteresseerden kunnen zich nog inschrijven voor de lustrumeditie van het Conservatief Café. Dat kan via www.conservatiefcafe.nl/aanmelden.

Foto: voormalig VVD-kamerlid Arend Jan Boekestijn was al eerder te gast bij het Conservatief Café. Vrijdag gaat hij in debat over Europa met Thierry Baudet. Archieffoto: Marianka Peters