FF Tussendoortjes en nieuwtjes uit Gouda

Marianka Petersmariankapeters@gmail.com

Creëer je eigen strijkstok

08-11-2013 10:06

Het is geen nieuws meer dat er vaak geld aan de strijkstok van goede doelen blijft hangen. Of het nou gaat om hoge vergoedingen, salarissen of dubieuze onkosten, het haalt nauwelijks meer de voorpagina. Het gevolg is dat mensen erg terughoudend worden om aan goede doelen te doneren. Vooral de kleinere goede doelen, waarvoor goedwillende vrijwilligers zich uit de naad werken, zijn de dupe. Om goede doelen transparanter te maken moeten alle organisaties met een ANBI status met ingang van 1 december 2013 hun jaarverslagen via internet openbaar maken. Een ANBI status is interessant, omdat donanaties fiscaal aftrekbaar zijn. 

Nu hebben de grote goede doelenorganisaties natuurlijk een eigen website, waarop zij de jaarverslagen publiceren, maar de kleine organisaties, die uitsluitend met vrijwilligers werken en geen geld of behoefte hebben aan een website, vallen tussen wal en schip. Maar ook daar heeft de Belastingdienst aan gedacht. Deze organisaties kunnen hun gegevens kwijt op een landelijke site, die wordt beheerd door de heren belastingen. Voor 49,50 per jaar voldoe je zo aan alle verplichtingen. Een mooi gebaar, vooral voor de kleine organisaties.

De geldwolven van belastingconsulenten en accountancy hebben hier lucht van gekregen en een gat in de markt gevonden om over de rug van goede doelen nog meer geld te vergaren. Massaal wordt aangeboden om een website te bouwen of de ANBI gegevens te publiceren via een door hen beheerde website. Het kost niet veel hoor, te beginnen bij 15 euro per maand. Maar als je wat meer wilt, zoals wie je bent en wat je doet, schiet de prijs omhoog naar zo'n 300 euro per jaar. Weet je wel hoeveel malariatabletten of vaccins tegen aids dit zijn? Er zijn een paar consultancy in peperdure herenhuizen op stand in Den Haag, die de nietsvermoedende vrijwilligers hiermee geld uit de zak wil kloppen. Om er zelf beter van te worden. Ze zouden zich rot moeten schamen!

Dus mensen, trap hier niet in. Creëer niet je eigen strijkstok en denk goed na voordat je voor jaren vast zit aan een onbetaalbaar adviesbureau. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. 

Onderwerp: Creëer je eigen strijkstok

goede doelen

Ronald Ploeg 08-11-2013
Je slaat de spijker op z'n kop, Marianka. Wat een leuke site is dit en heel eenvoudig door te zoeken. Veel beter dan de ingewikkelde van de Goudse Post.

Wanneer ga je nou eens alle colums van de afgelopen jaren bundelen? Dat was je toch al lang van plan?

Ik sta ervoor in de rij om hem aan te schaffen.
Jouw site staat nu bij mijn favorieten. Helemaal top ik blijf je volgen.