FF Tussendoortjes en nieuwtjes uit Gouda

Marianka Petersmariankapeters@gmail.com

Dak op Cinema Gouda

11-11-2013 16:59

Gouda - Begin deze maand ging het dak erop en eind volgend jaar gaan de deuren open. Met in totaal zes filmzalen, verdubbelt de nieuwe Goudse Cinema haar capaciteit tot in totaal 837 zitplaatsen. Het complex moet een regionale functie gaan vervullen in een gebied dat tot nu toe niet zo goed bedeeld was qua bioscoopaanbod.


Artist Impression bioscoop Spoorzone

Artist Impression bioscoop Spoorzone

 De nieuwe bioscoop wordt gebouwd aan de Spoorzone, direct naast het nieuwe busstation aan de Burgemeester Jamessingel. De nieuw, door de NS te bouwen, corridor vanuit het Centraal Station sluit direct aan bij de hoofdingang van de bioscoop. Er komt een tweede ingang aan de zijde van de Burgemeester Jamessingel.
Op het eerste gezicht lijkt de gevel van de nieuwe bioscoop op een gatenkaas, maar architect Bart Duvenkot benadrukt dat dit niet zijn inspiratiebron is geweest. “De ronde ‘gaten’ in de gevel zijn afgeleid van een filmlens. Verder hebben de plek en de functie mij in het ontwerp geïnspireerd,” aldus Duvenkot. Voor Duvenkot was het extra spannend, omdat dit de eerste bioscoop is die hij heeft ontworpen. “Doorgaans ontwerpen wij voor de woningbouw, dus dit was voor ons een enorme uitdaging.”

Cocon

Het ruimtelijke gebouw sluit zich als het ware als een cocon om de bioscoopzalen heen. De ruimtes tussen de zalen en gevel dienen straks als foyer. Er komt een ligt in een kleurrijke glazen schacht en roltrappen. Het interieur is warm met robijnrode kleuren met een logische indeling. Het 17-meter hoge gebouw is grotendeels opgebouwd van glas. Op de begane grond komt de ticketservice, garderobe en toiletgroepen. Bovendien is hier zo’n 600 m2 winkelruimte beschikbaar. Op de eerste verdieping komt de grote zaal met 230 zitplaatsen en twee kleinere zalen met ieder 89 zitplaatsen. Op de tweede verdieping komen drie zalen met ieder 143 zitplaatsen. De grote zaal wordt multifunctioneel, zodat deze ook voor congressen kan worden gebruikt. Tevens wordt al rekening gehouden met de toekomst als bijvoorbeeld belangrijke voetbalwedstrijden ov evenementen in de bioscoop live te zien zijn. Hoeveel de nieuwe bioscoop gaat kosten is niet bekend gemaakt, maar Stichting Goudse Schouwburg zorgt zelf voor de financiering. In het voorjaar van 2014 moet de eerste film kunnen draaien. Op dat moment sluit ook de Arcadebioscoop aan de Agnietenstraat. 

 

 

Onderwerp: Dak op Cinema Gouda

Geen commentaar gevonden.