FF Tussendoortjes en nieuwtjes uit Gouda

Marianka Petersmariankapeters@gmail.com

Leidse band ontmoet Prins Charles

10-06-2014 11:56

Leiden/Ranville - Op uitnodiging van de Royal Air Force heeft de Leidse marchingband Band of Liberation een aantal D-Day herdenkingen muzikaal mogen begeleiden in Normandië. Dit ter gelegenheid van de 70e viering van D-Day. Gedurende vijf dagen waren er meer dan 12 optredens op verschillende locaties langs de kust ten overstaan van een aantal wereldleiders, onder wie Prins Charles en Prime Minister David Cameron.

 

Tijdens een herdenking op de Britse begraafplaats in Ranville, waar 2200 Britse militairen zijn begraven sprak Prins Charles de aanwezige veteranen, die de invasie op 6 juni 1944 hadden overleefd, hartelijk toe. Vlak voor het afscheid wist Frans de Vries van de Band of Liberation zich door de menigte te wurmen en de kroonprins spontaan een CD van de band te overhandigen. De prins accepteerde het cadeau met de woorden dat de band op voortreffelijke wijze de herdenking muzikaal heeft ondersteund, waarvoor hij zijn dank uitsprak.

Foto: Tamara Dubbelaar

In de nacht van 5 op 6 juni, het moment waarop de drie gliders onder leiding van Mayor Howard vlakbij de Pegasusbrug in Benouville landde, gaf de Band of Liberation acte de presence tijdens de herdenking aan de voet van de brug. Bij deze herdenking was prime minister David Cameron aanwezig.

Naast een aantal herdenkingen op verschillende begraafplaatsen in en rond Benouville stond op zaterdag een heel bijzonder treffen op het programma met de Nederlandse veteranen van de Prinses Irene Brigade in Pont Audemer  De zeven Engelandvaarders, Burton Sanders, Frans van der Meeren, Rudi Hemmes, Karel Zwart, Gabriel Parel, Max Wolff en Tony Herbrink waren een dag eerder nog aanwezig geweest bij de internationale herdenking in Arromanches, waarbij een groot aantal staatshoofden, zoals President Obama, Koning Willem Alexander en Maxima en Queen Elizabeth aanwezig waren. In Pont Audemer werd het een Nederlands 'onderonsje' met een groot aantal Nederlandse militairen en muzikale begeleiding van de Band of Liberation. De veteranen die 70 jaar geleden aanwezig waren bij de inname van Pont Audemer, glunderden van oor tot oor, vooral toen speciaal voor hen de bekende Prinses Irene mars werd gespeeld. 

Tijdens de herdenking werden kransen gelegd bij het monument en toespraken gehouden, onder meer door de burgemeester van Pont Audemer en generaal b.d. Rudi Hemmes. Pont Audemer was een belangrijke plek tijdens de bevrijding van Frankrijk. Hier lag nog een intact zijnde brug naar het noorden, de enige ontsnappingsroute van de Duitsers. Door deze brug in handen te krijgen, werd de pas afgesneden voor de Duitse troepen. Op 26 augustus 1944 werd Pont Audemer veroverd door de eenheid van Prinses Irene Brigade onder leiding van commandant Herbrink. Tijdens de 60e herdenking, tien jaar geleden, bracht toenmalige Koningin Beatrix een bezoek aan Pont Audemer.