FF Tussendoortjes en nieuwtjes uit Gouda

Marianka Petersmariankapeters@gmail.com

Met strand wordt ons zand in de ogen gestrooid

24-09-2015 13:37

Het tweede plan herontwikkeling Koudasfalt doet je op het eerste gezicht watertanden. Wat een prachtige toevoeging voor de stad. Gouda krijgt het, vrijwel zonder risico, zomaar in de schoot geworpen. Het enige wat de gemeente hoeft te doen is alle vergunningen verlenen en het bestemmingsplan wijzigen in wonen, werken, recreëren, parkeren etc. Pas dan wil de projectontwikkelaar het spulletje kopen. Hiermee heeft de ontwikkelaar de touwtjes in handen en zal de gemeente zich verplicht voelen om alle wensen in te willigen, willen ze zich geen buil vallen met het terrein. Dit riekt een beetje naar chantage als je het mij vraagt. 

Een projectontwikkelaar die 5,8 miljoen euro als charmeoffensief aan de stad geeft, daar zit een luchtje aan. Want zodra het terrein is verkocht, heb je er niets meer over te vertellen. Rien ne va plus, Koudasfalt is niet meer van u! Want wat als het betaald parkeren niet genoeg oplevert en de ontwikkelaar besluit om op het parkeerterrein appartementen te gaan bouwen? Het bestemmingsplan laat het toe, dus kan de gemeente slechts richtlijnen geven voor de hoogte en omvang.

Hoe meer ik erover nadenk, hoe heviger de twijfel toeslaat. Want waarom komt het tweede plan op tafel, nadat het college net exclusiviteit heeft gegeven aan Goudasfalt? Eerst zag niemand er brood in, nu spelen de 'grote' jongens mee. Ik ben er dus van overtuigd dat er veel meer achter zit. Projectontwikkelaars zijn immers geen filantropische instellingen maar willen geld verdienen. Op zich is daar niets mis mee, maar om het plan van Goudasfalt weg te zetten als 'luchtfietserij', is niet chique.

Tijdens de presentatie van het plan, toen de hele raad watertandend zat te luisteren en te kijken naar de mooie plaatjes van brug, wandelboulevard en strand,  had ik meer oor voor andere details. En passant werd gesteld dat de ontwikkelaar wil gaan praten met de 12 huiseigenaren langs de Gouderaksedijk over mogelijke uitkoop. Als je dan ook loopt te azen op het terrein van buurman Wijngo, dan ga je beseffen dat de plannen van de ontwikkelaar veel verder gaan dan een strandje, parkeerplaatsen en jachthaven ten behoeve van de Gouwenaars. Er ligt volgens mij een goed verdienmodel achter het plan met tientallen woningen in het hogere segment. Je woont tenslotte aan de voet van de Hollandsche IJssel en dat is wel heel chique.

In het tweede plan zitten veel elementen, die ook in het burgerinitiatief Goudasfalt zijn opgenomen. Logisch eigenlijk, als je weet dat één van de initiatiefnemers eerder betrokken was bij Goudasfalt en daardoor in dit plan is gaan shoppen. Het kan toch niet zo zijn dat het burgerinitiatief Goudasfalt, opgezet door vele vrijwilligers, zomaar in de prullenbak verdwijnt voor het grote geld. Een goede samenwerking tussen beiden zou veel beter zijn, naar mijn mening.

Ik hoop dat de raad zich niet blind staart op de eurotekens en ook geen zand in de ogen laat strooien, maar heel goed nadenkt over de consequenties voor de toekomst. Gelukkig ga ik er niet over, maar wens de raad wel heel veel wijsheid toe om vooral te kijken naar het bredere perspectief.

UPDATE: Bij navraag bij  Wijngo blijkt dat er absoluut geen verhuisplannen zijn. Bovendien kun je je afvragen of Burgland een project gaat ontwikkelen, waar op zondag activiteiten en evenementen gaan plaatsvinden.