FF Tussendoortjes en nieuwtjes uit Gouda

Marianka Petersmariankapeters@gmail.com

Op de vlucht voor geweld of op zoek naar geluk?

09-09-2015 12:14

'Heb jij dan geen mening over de vluchtelingenstroom die vanuit Syrië richting Europa komt?' werd mij laatst gevraagd. Natuurlijk heb ik die, alleen leent die mening zich niet voor een column in de Goudse Post. Daarvoor is het probleem te complex.

We krijgen allemaal de rillingen van de beelden van wanhopige mensen, die de oorlog in hun land ontvluchten en op zoek gaan naar een beter leven en de gevaarlijke oversteek richting Europa maken. En niet zonder gevolgen. Dagelijks verdrinken tientallen mensen doordat de gammele bootjes het niet houden. Mensensmokkelaars verdienen met deze praktijken bakken met geld. Gemiddeld zo'n 4000 euro per persoon/gezin. Wie deze criminelen zijn en waarnaartoe het opgestreken geld stroomt, is nauwelijks bekend. Als eerste zouden deze ronselpraktijken van de mensensmokkelaars moeten stoppen. Zij beloven deze wanhopige en bange mensen gouden bergen in Europa. En daardoor gaat het vreselijk mis!

Want als je dan de vreselijke tocht hebt overleefd en je belandt in een opvangkamp, dan kan ik me voorstellen dat je teleurgesteld bent. Er is je immers iets heel anders voorgehouden, vrijheid om te gaan en staan waar je wilt, een huis, geld, voedsel, onderwijs. Kortom, Europa is in hun ogen het beloofde land. Maar diegenen die deze belofte hebben gedaan, zijn in geen velden of wegen te bekennen. Dus wie moet je hier dan op aanspreken? 

Ik ga altijd uit van het goede van de mens, dus de meeste vluchtelingen zullen dankbaar zijn voor de hulp die hen geboden wordt, ook al is het minimaal. Dat moeten we ook vooral blijven doen. Maar zoals altijd zit er een categorie gelukszoekers tussen de massa, die het voor de rest letterlijk verpesten.Als het slechts één procent is, die het voor de rest 'verpest' is dit al teveel. Tussen alle dramatische beelden van verdronken kinderen heen, duiken steeds vaker afschrikwekkende beelden op van vluchtelingen, die zich schandalig gedragen, zodra ze voet aan wal hebben gezet in Europa. Ze krijgen voedsel en kleding, dat ze teruggooien naar de hulpverleners, omdat ze het 'niet lekker' vinden. Ze willen alleen maar geld om hun reis door Europa voort te zetten. Zodra ik een 'vluchteling' op televisie hoor roepen 'Jullie MOETEN en wij EISEN' dan draait mijn maag om. Wat bezielt deze mensen? Wees blij dat er hulp wordt geboden, ook al is het nog zo minimaal. Wijs niet al die vrijwilligers af, die zich juist voor jou inzetten. Wees dankbaar dat je nog leeft.

Het is altijd lastig om het kaf van het koren te scheiden en niet alle vluchtelingen over één kam te scheren. Maar dat is moeilijk als je dergelijke beelden ziet. Ik kan me dan ook voorstellen dat er steeds meer weerstand tegen de vluchtelingen komt vanuit de Europese bevolking, juist door dit soort beelden. Moet je dat dan niet uitzenden, vraag je je af. Jawel, net als je de schrijnende beelden van verdronken kinderen moet laten zien, moet je dit ook laten zien. Laat zien wat er gebeurt. 

Niet alleen de publieke opinie, ook Europa wordt op deze manier verdeeld, dus is het hoog tijd, eigenlijk had dit veel eerder moeten gebeuren, dat Brussel nu eens met de vuist op tafel slaat. Maar het is nog niet te laat. Het plan van Timmermans is zo gek nog niet. Opvang in de regio zoals Libanon en Jordanië. Prima idee, maar regel dat dan! Stuur daar humanitaire ondersteuning en het benodigde geld naartoe zodat de opvang ter plekke goed kan worden georganiseerd. Ook over de 120.000 vluchtelingen die Europa al hebben bereikt moeten goede afspraken worden gemaakt, met álle landen binnen de EU, niemand uitgezonderd. Als je de grenzen dicht houdt omdat je het maar lastig vindt, ben je het niet waard om bij de EU te horen.

Je kunt er kort of lang over discussiëren, maar wat mij betreft zitten de échte vluchtelingen nog altijd gevangen in hun eigen land. Zij hebben geen geld voor de overtocht, nauwelijks eten en een dak boven hun hoofd en uitzicht op een beter leven. Maar daar hoor je niemand over