Gouda - Een gevelsteen waarin Goudse kleipijpen zijn verwerkt, de beeldengroep bij het station en keramieke letters in het wegdek. Zo maar een paar voorbeelden van bijzonder aardewerk, die in de nieuwe Keramiekroute zijn beschreven.
Op initiatief van Marianne Lint, Anita Gaasbeek, Kees de Kruijf en Wijnand Scholtens is een nieuwe stadswandeling samengesteld waarbij aardewerk centraal staat. Al wandelend langs de 35 adressen zijn talloze gevelstenen en bijzondere aardewerken reliëfs en beelden te zien, die vaak aan het oog zijn onttrokken. Ook voert de route langs een aantal galeries, waar keramiek centraal staat. Afgelopen vrijdag werd het eerste exemplaar van de route uitgereikt aan Ineke Verkaaik, voorzitter van het Historische Platform. Verwacht wordt dat vele bezoekers aan de Goudse Keramiekdagen de vertrouwde markt even zullen verlaten om een wandeling te maken langs de aardewerken juweeltjes in de stad.
Erasmustegel
Maar er is nog meer nieuws te ontdekken tijdens de Keramiekdagen. Pijpenmaker Kees Moerings heeft al jaren iets heel bijzonders in huis, een stenen vloertegel, afkomstig uit de vloer van het klooster Steyn, waar Erasmus enige jaren verbleef. Op de plavuis staat in romeins schrift de geboortedatum en -tijd van Erasmus te lezen. Tijdens de Keramiekdagen kan men de tegel bewonderen in de kraam van Kees Moerings. Bovendien verloot Moerings onder mensen, die geboorte jaar en tijd kan ontcijferen een aantal speciaal ontworpen Erasmuspijpjes.
Foto: Omringd door de initiatiefnemers neemt Ineke Verkaaik het eerste exemplaar in ontvangst van de nieuwe Keramiekroute. Foto: Marianka Peters