FF Tussendoortjes en nieuwtjes uit Gouda

Marianka Peters



mariankapeters@gmail.com

Trouwen fors duurder

02-12-2013 23:19

Gouda – Trouwen in  Goudse stadhuis dreigt alleen voor financieel draagkrachtige bruidsparen te zijn weggelegd. Volgend jaar stijgen de kosten van een huwelijksplechtigheid tot bijna 1100 euro. 

De ChristenUnie is not amused over het voornemen van Teka Holding, de huurder van het stadhuis, om de kosten zo hoog op te schroeven. “Wij kregen onlangs klachten van diverse aanstaande bruidsparen die voor 2014 een reservering wilden maken. Voor een huwelijkssluiting in de middag moet volgend jaar bijna 1100 euro worden betaald,” stelt fractievoorzitter Anke Huisman. Namens haar partij heeft zij opheldering gevraagd aan het college. “Bij het aangaan van de huurovereenkomst vorig jaar waarschuwden wij al voor de hoge trouwtarieven die de verhuurder elders vraagt. De wethouder beloofde daarop met TeKa te praten en liet in juni aan de raad weten “dat de totale kosten voor een ‘gewone’ huwelijksvoltrekking in het stadhuis onveranderd waren gebleven (in totaal € 375,00).” Volgens Huisman stijgen de kosten van een huwelijksvoltrekking in de ochtenduren tot 350 euro en 850 euro in de middag. Daarbovenop komen nog de gemeentelijke leges, waardoor een trouwplechtigheid stijgt naar bijna 600 en 1100 euro. De ChristenUnie vindt de prijsverhoging buitensporig en past volgens de partij niet bij het door de raad vastgestelde uitgangspunt dat trouwen in het stadhuis mogelijk moest blijven. “Trouwen op het unieke Goudse stadhuis moet niet slechts voor de happy few maar voor alle Gouwenaars haalbaar zijn.” In een reactie bevestigt beheerder Rik Dijkgraaf dat de tarieven voor een huwelijksplechtigheid volgend jaar stijgen. “De locatiekosten voor de ochtenduren gaan van 250 naar 350 euro. In de middaguren stijgt het tarief naar 850 euro, maar dan is de tijdsduur geen drie kwartier, maar anderhalf uur. Maar als het bruidspaar in het stadhuis ook het diner en receptie reserveert, is het trouwen gratis.” Dijkgraaf benadrukt dat huurder Teka Holding een ander servicebeleid te willen voeren. “We willen geen ‘nee’ zeggen tegen huwelijken, maar er zijn tegenstrijdige belangen. Dat je in het stadhuis enkel kunt trouwen is historisch gegroeid. Dat willen wij niemand afnemen, maar het moet wel anders, willen we uit de kosten komen.” In het stadhuis zullen in de toekomst meerdere huwelijken tegelijk kunnen worden voltrokken. “Naast de trouwzaal is er de Burgerhal en de raadszaal waar huwelijken kunnen plaatsvinden. We willen graag zoveel mogelijk huwelijken met mooie feesten organiseren, vergelijkbaar met andere locaties die wij hebben. We willen de hele ceremonie meer cachet geven en absoluut geen lopende bandgebeuren. Een beetje exclusiviteit hoort nu eenmaal bij deze toplocatie.”

Onderwerp: Trouwen fors duurder

Waar

Marijke 11-12-2019
Dat is inderdaad waar weet ik als oud inwoonster van Gouda.

Gelukkig kwamen onze ringen van https://www.123gold.nl/ en die verkoopster wees daar op. We waren dus gewaarschuwd en hebben een andere locatie uiteindelijk gekozen.